.

Jak vybrat želvárium

Želvária pro začátečníky

 

Poslední dobou se nám na e-shopu zvyšuje počet dotazů ohledně želvárií a želvárijních setů. Tento článek by měl (při troše dobré vůle) odpovědět na všechny.

(Želvária najdete zde

 

Chcete želvu (želvárium), ale nemáte žádnou předchozí zkušenost?

 

Tak to si první budeme muset říct, jak se o takovou želvu starat. Chov vodních želv patří k jednomu z nejoblíbenějších. Vodní želva je sice tichým, ale velmi milým společníkem. Aby ževla měla vše, co potřebuje, musíme se jí postarat o vhodný domov. Želvárium pro vodní želvy musí mít dobrou teplotu, množství a úroveň vody, stejně jako osvětlení. Poradíme, jak želvárium zařídit a řekneme, jak na chov vodní želvy. A jakou tedy vybrat velikost želvária zvolit? Odpověď je jednoduchá. Čím větší tím lepší, ale samozřejmě všichni nemáme doma prostor na 200 litrové želvárium a už vůbec nemáme čas na to se o něj starat. V tomto případě je vždy lepší vybrat si místo kam želvárium chceme a následně pak vybrat to největší které se do daného místa vejde.

 

Chov želv a nejčastější chyby

 

1. Málo vody:

Pro vodní želvy je nejdůležitější voda. Řada chovatelů chybuje a neposkytuje želvám dost vody. Kromě vyšší vodní hladiny je důležité pamatovat na samotný půdorys želvária. Vodní želva má ráda různorodý terén.

2. Nedostatek informací o druhu:

 Chov vodní želvy se může lišit podle toho, jaký druh doma máme. Například kožnatka plave po dně. Tomu bychom želvárium měli uzpůsobit. Některé druhy zase potřebují zimní spánek, jiné pak letní klid.

3. Chov vodní želvy pouze uvnitř:

Želvy musí mít možnost se v létě proběhnout venku. Sluneční paprsky a čerstvý vzduch želvám prospívají. Proto potřebují na zahradě výběh. Jestliže je želva chovaná pouze uvnitř, bude strádat.

4. Mazlení:

 Želvy nejsou k mazlení. Mají rády svůj klid v želváriu. Nejsou domestikované tak, jako jiné druhy zvířat a mazlení se jim příliš líbit nebude.

5. Velký chov na jedno želvárium:

 Větší množství želv v jednom želváriu není dobrý nápad. Zejména, pokud naše želvárium pro vodní želvy čítá dva a více samců pohromadě. Mohou si navzájem ublížit.

 

 

Krmení vodních želv

 

Vodní želvy jsou všežravci. Krmit je můžete jak rybím masem, tak zelení. Nabízíme také celou řadu krmiv pro chov vodních želv. (sušená krmiva, mražená krmiva)

Maso: Na našem e-shopu najdete maso například v mražené podobě přímo namíchané maso. Mražené blistry a tafle jsou namíchané, tak aby želva měla vše potřebné. Větším želvám můžeme dokonce dát do želvária ryby živé. Menším želvičkám pak můžeme nabídnout nitěnky nebo patentky. Chov vodní želvy můžeme zpestřit i jídelníčkem ze žížal, cvrčků a dalších drobných živočichů.

Rostliny: Pro želvy je zelená strava velmi zdravá. Přesto je krmení rostlinami o něco složitější. Želvám totiž příliš nechutnají. Můžeme zkusit listy salátu potřít masem, aby želvám přišly více k chuti. Nebo nařezaný salát smíchat s mraženým masem, tak aby došlo k vytvoření něčeho jako zálivky na salát.

MRAŽENÁ KRMIVA NECHTE VŽDY ROZTÁT!!!

Doplňky stravy: Mezi důležitou složku potravy patří vitamíny, vápník a stopové prvky. Vápník můžeme podávat jako drcený prášek z vaječných skořápek. Je důležitý zejména u mladých želviček. Další možností jsou také doplňky stravy jako je Kondicionér Želvík, který se jen nechá rozpustit ve vodě, kde neutralizuje pH a dodává želvě vápník. U doplňků stravy se držme návodu od výrobců, většinou se jimi posypává želví krmivo.

 

Věci které by neměly žádné želvě chybět

1. Voda

Čistá voda je pro chov vodní želvy základ. Na její údržbu budeme potřebovat filtr a vzduchování. Jinak se zde budou množit bakterie, které mohou želvě ublížit. Chlor sice ničí škodlivé organismy, ale ničí i rovnováhu ve vodě. K čistší vodě nám pomůže okysličování, které bakteriím škodí. Když je voda znečištěná, celou ji vyměňme. Zejména, pokud želvám dáváme kusy větších ryb. To pak vodu musíme vyměnit hned následující den. Pomůže nám také pravidelné odstraňování nesnězené potravy. Když vodu vyměníme, přidejme do ní akvaristický prostředek pro úpravu čerstvé vody v želváriu. Postará se o příznivé pH a tvrdost vody. Poté zapněme filtr, topné tělísko a vzduchování. Až má voda teplotu 22°C, želvy do ní vypusťme.

2. Osvětlení

Želva ke spokojenému životu potřebuje i světlo. K tomu nám pomůže bodové světlo, které bude svítit přes den. Práci nám usnadní automatické spínací hodiny, které světlo samy spustí i vypnou.

3. Teplota

Želvě je zapotřebí v želváriu upravovat teplotu. Ideálně by voda měla mít kolem 25 až 28°C, teplota vzduchu by pak měla být o trochu vyšší. Želvárium pro vodní želvy by mělo mít speciální topné těleso s menším výkonem. Postačí 5 W.

4. Místo

Želvárium dejme na světlé a klidné místo. Nemělo by na něj ale celodenně svítit slunce. Podobně se vyvarujme umístění do průvanu.

5. Osazení dna

Dno želvária by nemělo zůstat prázdné. Patří sem praný hrubý písek anebo drobné kamínky. Nedávejme sem ale písek jemný, snadno by se želvě mohl dostat pod krunýř. Oblázky nebo štěrk dokáží nadělat hodně hluku, který by nám časem byl dost nepříjemný.

6. Souše

Souš je pro chov vodní želvy nezbytná. Je to místo, kde želva odpočívá, pokud nechce zrovna plavat. Navíc se zde nahřívá, což pomáhá i růstu krunýře. Souše by měly být umístěné tak, aby měla želva nahřívací místa s teplotou kolem 40°C. Existuje více typů souše. Můžeme ji vybudovat za pomocí cihel, které postavíme až ke hladině vody a poté na ně nasypeme kamínky. Další možností je do želvária dát nádobu, která sahá až po hladinu a vyplníme jí kamínky. Třetí možností je vlepená souš, která se staví za pomocí skleněných přepážek anebo plastů. Hlavně musíme dbát na bezpečnost a stabilitu souše.

7. Rostliny

Zeleň v želváriu hezky vypadá. Navíc si s ní želvy vyhrají. Bohužel, nevydrží příliš dlouho a často se musí měnit. Pro chov vodní želvy ale rostlinky nejsou nutností. Záleží na nás, zda je do želvária pro vodní želvy chceme dát.