.

Jak vybrat krmení pro štěně

Jak krmit štěně

 

Řešíte otázku toho, co svému maličkému miláčkovi dát a nemít přitom starost o to, zda je to pro něj dobré? Nebo jak vybrat nejlepší granule pro štěně? Jak často štěně krmi? Jak se vlastně správně krmí štěně? Jistě se ve vašem okolí najde spousta lidí, kteří Vám rádi poradí, ale jak se vyznat v tom komu věřit a komu naopak nevěřit, už Vám nikdo neřekne.

Štěňata potřebují k růstu spoustu energie, kvalitní bílkoviny a minerální látky. Potřebují jich více než dospělý pes. Proto je velmi důležité vybrat v tomto věku to správné krmivo, abyste předešli napáchání škod, které v pozdějším věku psa už jen těžko vyřešíte.

 

Jaké jsou nejlepší granule pro štěně?

Nejlepší granule poznáte podle složení. Dostanete-li nabídku na granule je velmi důležité důkladně pročíst složení. Vůbec není důležité, jak je značka známá, nebo jak je povedený obal. Složení bylo, je a bude vždy na prvním místě. Až si ověříte kvalitu granulí, tak je důležité se podívat i na aspekty jako jsou obsah tuku, bezobilná receptura, místo výroby a v neposlední řadě také cena.

 

Složená krmiva je vždy uvedeno na obalu. Ve většině případů je uvedeno na zadní straně. Raději se také vyhněte odvažovaného krmiva. Nikdy nebudete mít jistotu původu, době spotřeby či skladování.

 

Hezký obal Vám nikdy nezaručí správné složení. Jinak řečeno čerstvé maso na obalu nemusí znamenat čerstvé maso v obalu. Za hezkým obalem se vždy může schovávat krmivo, které je převážně z kukuřice a namísto masa jsou v něm jen vedlejší masné produkty a konzervanty. Kvalitu nemusí zaručit ani označení jako „premium“ nebo jiné superlativy.

 

Suroviny ve složení musejí výrobci uvádět v pořadí, v jakém jsou suroviny zastoupeny. Na prvním místě je tedy uvedena složka, která je v krmivu nejvíce. Výrobci využívají některé triky, které krmivo pomáhají krmivo v očích spotřebitele vylepšit. Např. čerstvé maso na prvním místě nemusí znamenat vysoký obsah masa v granuli. Některé suroviny výrobci uvádějí odděleně například "kukuřici" jsou někteří výrobci schopni rozdělit až na pět různých názvů, takže najdete ve složení zároveň "kukuřičná moučka", "kukuřičný gluten" apod. To vše za jediným účelem – dostat tyto složky ve složení co nejdále od začátku. U takového krmiva je pak možné, že pokud by výrobce vše shrnul do jedné složky, dostala by se "kukuřice" bez problémů i na první místo.

 

Všechna kvalitní krmiva by měla mít hlavně maso, a to buď čerstvé nebo sušené. Důležité také je, aby u masa bylo uvedeno o jaké jde. Např. „kuřecí maso“, „jehněčí maso“ apod. Pokud najdete granule s obsahem např. „drůbeží maso“ nebo „maso a výrobky živočišného původu“,  tak se zde výrobce snaží něco schovat a granulím se raději vyhněte.

 

Je důležité, aby bylo čerstvé maso doplněno o kvalitní masovou moučku. Masová moučka je vařené maso, které je usušeno a dále zpracováno do práškové formy. Jedná se o složku, která obsahuje velké množství proteinů. Při použití pouze čerstvého masa by výrobce nedosáhl tak vysokých hodnot živočišného proteinu. Sušené maso se od masové moučky liší zpracováním. V sušeném mase se tak zachová více živin.

 

Kromě kvalitních surovin je také zapotřebí ověřit obsah tuků a proteinů. Hodnoty najdete (jak jsme již zmínili) v tabulce s obsahem na zadní straně balení.  Krmiva pro štěňata by měla obsahovat mezi 22 % až 32 %. Nemělo by to být více a ani méně.  Obsah tuku by měl být od 10 % do 25 %. Pro jistotu zopakujeme, že tyto hodnoty se týkají štěňat. U dospělých psů nebo seniorů se hodnoty liší.

 

Jak často štěně krmit?

Nejlepší je štěně krmit, tak často jak si jen přeje. Na granulích je uvedena tabulka s dávkováním. Hodnoty jsou však jen orientační. Je důležité vědět to, že štěňata sní větší množství granulí než později v dospělosti. Nikdy štěňata nepřekrmujte, a to ani když chcete, aby rychleji rostla. Hrozí totiž pozdější obezita a metabolické problémy. Výrazně se také nedoporučuje tzv. „podrhávání“, které někdy dělají majitelé, aby pejsek nepřerostl.

 

Vzhledem k velikosti žaludku musí být krmné dávky rozděleny. Štěňata tedy krmíme v průběhu celého dne několika menšími dávkami. Až štěně dosáhne 50% hmotnosti dospělého jedince, omezíme krmení na 3x denně. Od věku 5-6 měsíců můžete krmení omezit na 2x denně. No a kolem 1 roku už můžete psa převést na krmivo pro dospělé. U malých plemen se tato doba zkracuje na cca 9. měsíc. U velkých a obřích plemen se délka krmení naopak prodlužuje na 15-16 měsíců.

 

Jaký je rozdíl v krmení malého a velkého psa?

U některých výrobců se můžete setkat s recepturami upravenými podle plemena psa. Jedná se o marketingový tah bez reálného důvodu. Dobré receptury jsou s kvalitních surovin a není tedy důvod se bát, že by štěněti mohlo něco chybět. Dobrý výrobce má receptury pro štěňata malých, střední a velkých plemen. Někteří mají dokonce pouze jednu štěněcí recepturu. Kvalitní složení vyhoví všem štěňatům.