.

Krmení ptáků v zimě

Přichází zima. Ptáci, kteří neodlétají do teplých krajin, už ví, že je čeká nejtěžší roční období pro přežití. Pomozme ptáčkům přečkat mrazivé noci a chladné dny tak, že jim nabídneme potravu, kterou zanedlouho nebudou mít kde sehnat. 

Ačkoli v posledních letech nezažíváme dlouhé mrazivé zimy, ve kterých mají ptáci problémy sehnat přírodní zdroje potravy, můžeme jim dopřát alespoň lehký příkrm, zvláště v druhé půlce zimy, kdy už všechny zbylé plody na stromech a keřích zkonzumovali a červi a hmyz ještě spí v zemi. 

Jak správně krmit ptactvo? Čím krmit ptáky? Jaké krmítko zvolit a kam jej umístit? Jaká krmiva jsou pro ptáčky nejlepším zdrojem energie a vitamínů? Jaké potraviny do krmítka nepatří? 

jacek-dylag-QzUWzCYM7gY-unsplash

Dřevěné krmítko

Existuje hned několik druhů krmítek, záleží na možnostech prostředí a také na tom, zda chceme ptáčky při krmení pozorovat, nebo jim chceme pouze dopřát kvalitní příkrm. 8534

Zejména pro rodiny s dětmi je nejlepší vyrobit nebo zakoupit klasické dřevěné krmítko, které umístíme na větev stromu, nebo 2 - 3 metry od stromu přimontujeme krmítko na tyč dlouhou alespoň 150 centimetrů. Mělo by se jednat o bezpečné otevřené místo, kde ptáčci nebudou vyrušování okolními vlivy nebo lidmi, ale zároveň by pro nás toto místo mělo být přístupné, abychom mohli krmivo pravidelně doplňovat, krmítko občas vyčistit a taky abychom mohli ptáčky pozorovat a těšit se z jejich přítomnosti. Ptáčci nám budou vděční a brzy si zvyknou, že na tomto místě najdou v zimě to, co potřebují. 

Krmítko by mělo být dostatečně velké, aby se mohly nakrmit nejrůznější druhy ptáků. Okraje krmítka by měly být vyvýšené, aby tvořily ohrádku proti vypadávání krmiva. Samozřejmě nesmíme zapomenout na stříšku, aby do krmítka nepršelo a nesněžilo a zároveň tak bude ptákům poskytnuto suché přístřeší. Existují také praktická krmítka s odklápěcí střechou, pro snaží údržbu.

 

Závěsné krmítko

Kromě klasických dřevěných krmítek můžeme zvolit závěsná tuková krmiva, která nachnou zejména strakapoudy, sýkory či brhlíky. Může se jedna  lojové koule, plněné kokosy nebo špek. Krmiva tohoto typu zavěsíme na vyšší větev stromu, aby bylo v bezpečí před kunami a jinou zvěří, která by mohla ptáčky ohrožovat. 

 

Co patří do krmítka? 

Krmítka můžeme pomalu začít plnit během listopadu. V prosinci už většinou ptáci mají spořádány všechny zbývající bobule a plody na keřích a stromech, můžeme tedy začít zvyšovat množství podávaného krmiva. Čím pestřejší krmivo budeme ptákům nabízet, tím více druhů navštíví naši zahrádku.

dev-abhiram-e2AxsdzmDw8-unsplash

Nejoblíbenějším krmivem pro ptáky jsou slunečnicová semínka neloupaná. Lze si vybrat mezi klasickou černou slunečnicí a žíhanou. Pokud máme možnost vypěstovat několik slunečnic, můžeme je poté ponechat ptákům vcelku k vyzobání.

Dále volíme různé směsi semen tvořeny zejména pšenicí, prosem, ovsem, mákem, konopnými, sezamovými, lněnými a dýňovými semínky. Doporučujeme také již připravené směsi pro venkovní ptactvo, které obsahují kromě semen i sušenou zeleninu, ovoce a různé druhy oříšků.

Ovoce a zeleninu můžeme podávat i čerstvou, vhodná je například nakrájená mrkev nebo nakrájená jablka, která milují zejména kosi a kvíčaly. Lze také přikrmovat vařenou rýží a vařenými bramborami.

Většina ptačích druhů ocení i specialitu jako jsou sušení mouční červi.

Dravé ptáky lze na vhodných místech, kde se vyskytují, krmit čerstvými zbytky masa, vnitřnostmi apod. V těchto případech je však nutno dbát na dodržení hygienických a veterinárních předpisů. 

 

Co do krmítka nepatří?

Ptákům nikdy nepodáváme zkažené maso, plesnivé potraviny, nebo slaná, kořeněná, přepálená a uzené zbytky jídla. Vyhýbáme se také čerstvému pečivu, lze podávat pouze starší bílé pečivo nebo strouhanku, a to jen výjimečně. Nezapomínejte, že nevhodnými potravinami můžeme ptáčkům způsobit velice nepříjemné zažívací potíže, které mohou skončit i smrtí. Proto radši volme vhodná a kvalitní krmiva. 

 

 

Doporučujeme

Netroufáte si na výrobu vlastního krmítka? Nevadí, můžete si vybrat krmítko pro venkovní ptactvo na našem e-shopu. Směsi semen, zeleniny, luštěnin a různé druhy lojových koulí pro ptactvo můžete najít na našem e-shopu pod kategorií Krmítka a krmiva pro venkovní ptactvo.

 

 

Pamatujte, že méně je někdy více. Ptáčky bychom neměli překrmovat. Krmítka plníme jen v zimě. Jakmile se oteplí, ptactvo nepotřebuje tolik energie k udržení tepla. Ptáci si také musí být schopni během příznivého období shánět potravu sami. Pokud jim však neustále budeme přidávat krmivo do krmítka, naučí se na to a v přírodě už nehledají a to může vést k jejich záhubě. Pomáhejme našim opeřerným kamarádům s rozumem. 

annie-spratt-swBTG6GIDAQ-unsplash