.

Jak správně krmit hlodavce

Spousta začínajících chovatelů se nás ptá... 

Jaká značka krmiva je pro hlodavce nejlepší? Jaké bylinky mohu svému hlodavci natrhat v přírodě? Mohu krmit hlodavce pamlsky každý den? Jsou pro mého mazlíčka vhodná krmiva s obilovinami? 

Pojďme si říci, jak to tedy doopravdy je, a jak bychom měli správně krmit naše milované myšičky, křečky, morčátka, potkany a zakrslé králíčky. 

 Proč se jim říká "hlodavci"?

Hlodavci jsou nejpočetnější skupinou hlodavců, u kterých jsou charakteristickým rysem jejich přední zuby, které jsou delší než ostatní a jsou určeny ke hlodání. Jedná se o takzvané hlodáky, které jsou uzpůsobeny k přijímání i té nejtvrdší potravy. Hlodáky se jen tak nezlomí a je potřeba je neustále obrušovat, protože stále dorůstají. K obrušování slouží například větvičky stromů nebo speciální pamlsky pro hlodavce. Při výběru větviček však dávejte pozor na jedovaté druhy (např. břečťan, jalovec, tis). Pokud chcete mít jistotu, vyberte si jakýkoli ovocný strom. 

Naše babičky byly zvyklé dávat králíkům k ohlodávání suchý chleba a spousta lidí si proto myslí, že je vhodný i pro ostatní hlodavce. To však není pravda, chléb čerstvý ani suchý se nedoporučuje, jelikož obsahuje velké množství sacharidů a dalších látek, které Vašemu mazlíčkovi nemusí prospívat. Zbytečně rychle by tloustl a mohl by si na pečivo rychle zvyknout, což není žádoucí. Kromě zeleniny bychom hlodavcům neměli nabízet žádné jídlo, které jíme i my, lidé. Opravdu by mohlo našim miláčkům způsobit takové zažívací problémy, které by je mohly i usmrtit. Myslete na to, než se rozhodnete podělit se o kousek čokolády nebo rohlíku; hlídejte také své děti, aby neměly tendence je krmit vlastními svačinkami. 

Jsou obiloviny vhodným krmivem?

Mnoho dotazů směřuje na obiloviny v krmných směsích. Nelze říci, že obiloviny nejsou pro hlodavce prospěšné, ale měli bychom se vyhnout podávání obilovin ve velkém množství. Mělo by se jednat spíše o obiloviny v jídelníčku jako takový zákusek. Při častém podávání obilnin v potravě může hlodavčí bříško zaznamenávat bolestivost zažívacího traktu, a nebo může Váš hlodavec rapidně nabírat na váze, až se z něj stane pěkný tlouštík, který bude odmítat další formy krmiv a nebude se mu chtít ohlodávat, čímž může dojít k přerůstání zubů. 

Zelené krmení

Základem kvalitního stravování hlodavců je seno, čerstvá tráva a bylinky.
Seno je největší pochoutkou hlavně pro morčata a králíky, protože obsahuje spoustu vlákniny a je dobré pro jejich zažívání. Rádi si na senu pochutnají také osmáci a činčily.
Seno má všestranné využití, lze jej použít také jako stelivo, ze kterého si někteří jedinci rádi dělají pelíšek. Doporučujeme však seno ke krmení  dávat radši zvlášť do jesliček nebo na jiné místo, kde jej nemohou hlodavci znečistit výkaly. 

Volíme čerstvé voňavé seno, které je spíše měkčí, nedoporučují se příliš tvrdé stonky, které mohou zvířátku ublížit. Proto každou hrst před vložením do klece vždy promačkáme v dlani, abychom případné tvrdé kusy mohli odhalit a odstranit. Vhodné je používat také seno obohacené o sušené byliny, které mohou zvířátku dodat více živin a vitamínů.

Krmení senem je bezpečné v jakémkoli množství, pochybit však můžeme při krmení čerstvými listy trávy a jiných bylin. Zvířátko by si na čerstvou zelenou stravu mělo od malička zvykat postupně a nemělo by se to s ní přehánět. Občas kontrolujeme výkaly - pokud by byly moc řídké, čerstvou zeleň omezíme, podáváme v menších dávkách a po delších časových rozestupech, aby nedošlo k nadmutí bříška nebo neustávajícímu průjmu. Hlodavec, který žije v zajetí často nepozná, zda je přichystaná zeleň pro něj vhodná a zkusí tedy spást vše, co mu nabídneme. Proto vždy, když se vydáme ven natrhat čerstvé krmení, přemýšlíme nad tím, jakou trávu a bylinky utrhneme. Nikdy netrháme celé trsy. Nejoblíbenější pochoutkou jsou čerstvé mladé listy trávy, listy pampelišek (listy smetánky lékařské, tzv. májíčky) nebo třeba vojtěška (ta je vhodná pouze pro dospělce). Je důležité se vyhnout druhům, jako je vikev, jetel nebo hrách, případně jiné druhy plevele, které mohou být pro hlodavce jedovaté. 

Čerstvá zelenina a ovoce

Když už je řeč o zeleném krmení, přidejme k tomu rovnou i zeleninu a ovoce, které jsou bohaté na vitamíny a jsou přirozeným zdrojem vody pro hlodavčí organismus. Ovšem u těchto potravin buďme opatrnější, než u čerstvé trávy a bylinek, jelikož mohou více nadýmat a také obsahují mnohem více cukrů. Je všeobecně známo, že nejen králíčci milují mrkvičku, ale lze podávat prakticky jakýkoliv druh zeleniny. Vyhněte se pouze zelenině, která je moc nadýmavá - jde hlavně o ředkvičky, brokolici, rajčata, lilek nebo kedlubny a zelí.

Z ovoce doporučujeme podávat jablka, hrušky nebo banány, všem hlodavcům moc chutnají a jsou jim prospěšné. Pozor však na osmáky, kteří jsou vzrození cukrovkáři - u těch bychom měli příjem ovoce hodně omezovat. Co se týče sušeného ovoce, to je nejvhodnější pro mlsné činčily, kterým tímto krmivem určitě neublížíte a budou Vám vděčné. Sušené ovoce i zeleninu můžeme podávat i ostatním hlodavcům jako zpestření stravy, ale vždy dbáme na to, aby se jednalo o směs určenou pro hlodavce, jelikož sušené ovoce pro lidi bývá často proslazováno. 

Krmné směsi a semínka 

Nejen v naší nabídce naleznete desítky krmných směsí pro určené pro konkrétní druhy hlodavců. Mezi nimi nalezneme také granulované krmivo, které sice nevypadá tak přírodně, ale má určitě i své výhody. Každá granulka obsahuje vše, co Váš mazlíček potřebuje a nemůže se tedy stát, že by něco z krmiva vybíral a tím se ochuzoval o potřebné živiny a vitamíny. 

Pokud si však nejste jistí tím, co do krmných směsí výrobci přidávají, můžete si namíchat vlastní. Slunečnice, kukuřice, seno, oves a podobně lze zakoupit zvlášť. V takovém případě je však nutné myslet na to, aby měl Váš mazlíček stále příjem důležitých vitamínů. K tomu poslouží vitamínové doplňky a podpůrné prostředky. Obzvlášť morčatům je nutné podávat krmiva a doplňky bohaté na vitamín C, jelikož si jej neumí vytvořit sami. 


Speciality a zajímavosti

Myši, křečci a potkani mají rádi také moučné červy, které jim můžete občas dát jako zákusek. Pro hlodavce však doporučujeme spíše sušené moučné červy, než živé, protože například křeček si jídlo rád schovává na později a takoví červíci hemžící se po celé kleci nejsou moc hezcí na pohled. Myšičkám, křečkům a potkanům chutná i libová šunka, sýr nebo psí granulka. Můžete jim tímto bez obav zpestřit jídelníček. 

Zajímavostí je, že většině hlodavců voní kabely, respektive izolace kabeláže. Jedná se o umělou gumovou hmotu, do které jsou přidávány různé chemické látky a sója, které nějakým způsobem hlodavce vábí a oni pak mají tendence je ohlodávat. Proto při vypuštění Vašeho mazlíčka z klece dávejte na kabely pozor. Požití takové hmoty může hlodavci ublížit, v tom horším případě může kabel i probíjet a maličkého tvorečka zabít. A zároveň byste určitě nebyli rádi, kdyby Vám náhle přestalo nějaké elektronické zařízení fungovat kvůli porušenému kabelu. 

Dávejte také pozor, aby se Váš chlupáč nedostal k pokojovým rostlinám, většina z domácích kytiček není vhodná pro hlodavce.

Jako poslední, ale nejdůležitější věcí, na kterou musíme myslet, je přípitek - každý hlodavec by měl mít v kleci napáječku s čistou čerstvou vodou. Tak připijme si společně na zdraví našich malých hlodavčích přátel a můžete začít vybírat z naší nepřeberné nabídky produktů pro svého chlupatého mazlíčka!

 

                                                                      

       Luční seno RabbitWeed - 1 kg                                           Slunečnice černá 

 

 

                                            
         NUTRIN Imunity and vitality                                  NUTRIN complete králík junior

 

 

            

                                                             

Vitakraft Nat Flakes zeleninové vločky                               Emotion beauty myš 300 g

 

 

                                                        

LOLO BASIC kompletní krmivo pro potkany                   BRIT Animals Hamster Complete

 

 

                                   

VERSELE-LAGA Nature Junior pro králíky                       VERSELE-LAGA Nature pro osmáky degu