.

Jak dlouho hárá fena?

Hárání feny je fyziologický proces, který probíhá průběžně v celém reprodukčním cyklu samice psa. Období hárání je však nejvýraznější v období, kdy fena prochází tzv. estrogenní fází, kdy dochází k uvolňování vajíček z vaječníků a k přípravě těla na případné těhotenství.

Délka hárání feny závisí na mnoha faktorech, včetně plemene, věku a zdravotního stavu feny. V průměru hárání trvá zhruba 2 až 4 týdny, přičemž tento časový úsek se může lišit až o týdny podle jednotlivých fén.

První hárání – Mazlíčci v pohybu

Hárání feny probíhá v několika fázích. První fází je tzv. proestrus, kdy dochází k otoku vulvy a krvácení. Tato fáze obvykle trvá 7 až 10 dnů. Následuje druhá fáze, tzv. esterus, která trvá zhruba 9 dní. Během této fáze se krvácení zastavuje, fena je ochotná pářit se a dochází k ovulaci. Poslední fází hárání je diestrus, kdy jsou plodné dny již pryč a tělo feny se připravuje na další cyklus. Tato fáze trvá zhruba 60 až 90 dní.

Během celého období hárání feny může docházet k mnoha změnám v chování a fyziologii psa. Fena se může stát nervózní, agresivní nebo naopak klidnější a línější. Je důležité dbát zvýšené opatrnosti během hárání feny, zejména při venčení, protože může dojít k nechtěnému krytí.

Pro majitele feny je tedy důležité pečlivě sledovat a řídit chování svého psa během celého období hárání. Pokud máte jakékoliv další otázky ohledně péče o fenu, můžete se poradit s veterinárním lékařem nebo s odborníkem na chov psů.