.

Péče o zuby psů a koček

Potřebujete vědět, proč a jak se starat o chrup svých mazlíčků, aby byli zdraví a spokojení? 
Zde najdete vše, co potřebujete vědět o zubní péči psů a koček. Stručně a jednoduše vysvětlíme, jak mohou vznikat problémy se zuby, jaké jsou vhodné techniky čištění zubů a doporučíme produkty k prevenci před problémy.

pet-photography-1551699_1280

Proč je nutné pečovat o chrup našich mazlíčků?

Vědecké studie dokazují, že 80% všech psů a 70% všech koček starších 3 let trápí zubní problémy. Plak a zubní kámen vedou k bolestivé paradentóze a ztrátě zubů. Důsledkem zubních problémů je také množení bakterií a jejich toxinů, které se uvolňují do krevního oběhu a tím silně zatěžují celý organismus, především játra, ledviny a srdce.

Onemocnění v oblasti zubů a zubního aparátu jsou časté důvody k návštěvě zvěrolékaře. Pokud jsou zubní problémy rozsáhlejší, je nutné provést chirurgický zákrok pod narkózou, což je pro každého psa i kočku velké zatížení. Proto bychom měli našim mazlíčkům pomoci s péčí o jejich chrup.

 

Co je to zubní plak? A jak vzniká zubní kámen?

Předpoklad k tvorbě zubního kamene je zubní povlak neboli zubní plak, což je biofilm, který vzniká nánosem potravinových zbytků, vznikajících bakterií a jejich produktů látkové výměny. Plak se ukládá na zubech a pokud není pravidelně odstraňován, postupně ztvrdne díky minerálům obsažených ve slinách, a stává se z něj pevný zubní kámen. 

 

Jaké problémy mohou nastat, když se nebudeme starat o zuby našich psů a koček?

Velké nánosy zubního plaku a vznikající zubní kámen vedou k zánětům a poklesu dásní. Dále se začínají obnažovat zubní krčky a dochází k poškození celého zubního aparátu. Tím vzniká paradentóza. Posledním stádiem paradentózy je uvolňování, viklání a následné vypadávání zubů, které nazýváme osteoporóza - ta je pro zvíře mimořádně bolestivá, stejně jako pro člověka.
Tyto problémy silně ovlivňují kvalitu života zvířete, mohou vést ke změně chování i ke změně příjmu potravy. 

 

Jak poznáte, že Vaši kočku nebo Vašeho psa trápí zubní problémy? 

Váš pejsek Vám neřekne, že ho bolí zub. Pes má navíc snížený práh bolesti, takže ze začátku nemusí pociťovat žádné nepohodlí. Většinou si majitelé koček a psů všimnou, že něco není v pořádku, až když se jejich mazlíček začne chovat jinak nebo má problémy s příjmem tvrdých kousků v potravě. To však není dobře, je potřeba svým mazlíčkům chrup pravidelně kontrolovat, abychom mohli zasáhnout co nejdříve. Nejlepší je používat preventivně přípravky na zuby, které alespoň částečně odstraňují zubní plak, budeme tak předcházet brzkému vzniku problémů.

 

Prvním příznakem problémů se zuby je zápach z úst. Ten nemusí však vždy hned znamenat problémy, ale může pocházet z krmiva. Pokud je však zápach stejný i po změně krmiva, jedná se z velké pravděpodobnosti o zánět dásní. V tomto případě je nutné zkontrolovat chrup tak, že opatrně nadzvednete pysky. 

Plak a zubní kámen se nejvíce ukládají na zadních stoličkách a špičácích. Jsou-li dásně zarudlé a krvácejí při dotyku, je zánět v pokročilém stádiu a doporučuje se návštěva u zvěrolékaře. 

 2161-2_kost-susena-c2-velikost-do-20cm-bila-1ks

Jak předcházet dentálním problémům u psů a koček?

V dnešní době běžně podáváme naším psům žvýkací a okusovací pochoutky, pamlsky, kosti a jiné pamlsky, které jsou prodejci určeny k zachování dobrého chrupu. Například oblíbené parůžky k okusování jsou velmi spekulativní v ohledu působení na zuby, dokonce i názory veterinářů se zde liší. Parůžky jsou poměrně tvrdý předmět, který může zuby i poškodit, zvláště u velmi vášnivých psů “okusovačů” by mohly nastat problémy. Kosti a sušené pochoutky jsou v tomto ohledu lepší variantou. U koček se o tvrdých předmět na kousání samozřejmě bavit nemusíme, kočky takové potřeby často nemají. Pro oba druhy jsou však vhodné různé žvýkací pochoutky.

58781_bildhandler--8Účinnost jednotlivých dentálních tyčinek se liší, a to vzhledem k jejich složení a tvaru. Někteří výrobci mají provedené klinické studie, kdy je jasně prokázáno, že se hromadění zubního plaku a tvorba zubního kamene výrazně snižuje, například u značky Bogar nebo Beaphar. Jedná se však o pasivní metodu udržování hygieny u psů. Slouží spíše jako doplněk k aktivním metodám, jako je čištění zubů zubním kartáčkem. Používání dentálních tyčinek se dá přirovnat tomu, když člověk používá ústní vodu a žvýkačky, místo čištění zubů. 

 

 

Je opravdu nutné čistit zuby zubním kartáčkem? 

Globálně se dá říci, že kočky nepotřebují aktivní dentální hygienu tolik jako psi. U psa je vhodné jej trénovat už od útlého věku, aby si zvykl na manipulaci v tlamě kartáčkem nebo náprstníkem. ubo0711

Globálně lze však říci, že psi i kočky, kteří jsou od mala vychováváni spíše v domácím prostředí trpí na zuby více, než zvířata, která žijí venku. Venkovní psi mají tendence již od mala vše ochutnat a časem už ví, co jim dělá dobře jak na trávení, tak na zuby. Někteří psi si dokonce čistí zuby sami skrz trávu a žvýkáním různých přírodních předmětů a jsou díky tomu i odolnější vůči vzniku zánětů, jelikož si už v útlém věku vytvořili protilátky.

Naopak domácí psi mohou trpět, pokud rozkoušou něco, na co nejsou zvyklí. Navíc doma nemají nic přírodního, čím by mohli ukojit svou potřebu kousání, žvýkání a potenciálního pročištění churpu. To samé lze říci o kočičkách. U domácích zvířat žijících v bytě nebo v domě je tedy péče o chrup důležitější.

Používání zubního kartáčku je však veterináři doporučováno. Jedná se o aktivní metodu udržování dentální hygieny psů a koček. 

Psí kartáček na zuby lze sehnat v kterémkoli lepším zverimexu nebo e-shopu, samozřejmě i u nás na Habeo.cz. Existují různé druhy kartáčků dle použití, každému páníčkovi a psovi může vyhovovat něco jiného, můžeme doporučit například zubní kartáček na prst, který je vhodný pro psy i kočky, pak také můžeme nabídnout kvalitní praktický oboustranný kartáček, který je určen spíše pro psy. Tento kartáček je zahnutý tak, že jednou stranou vyčistíte lépe vnější část a druhou stranou dobře vyčistíte i vnitřní část chrupu. Pro dokonalé vyčištění zubů je samozřejmě vhodná i kvalitní zubní pasta pro psy. Psí zubní pasta neobsahuje fluor, jelikož po něm pes zvrací, jsou nepěnivé a jsou většinou ochucené, aby bylo pejskovi čištění příjemnější. 

U koček se místo zubních kartáčků využívají k čištění spíše zubní náprstníky. Nástavec na prst je pro malé zoubky koček účinnější a praktičtější . 

Ilustration_ErgoDualBrushMini

 

A jak často pečovat o zuby našich miláčků?

Někteří zvěrolékaři doporučují denní péči o zuby. Jedná se zejména o zmiňovaná zvířata žijící v domě nebo v bytě. Ne vždy je však snadné psovi nebo kočce vyčistit zuby. Pokud zvířátko nespolupracuje a nejste schopni se naučit vzájemné trpělivosti, není nutné tuto proceduru provádět denně. Doporučujeme nechat provést dentální hygienu alespoň jednou za čas od někoho, kdo je zkušenější, případně přímo u veterináře. 

V případě, že psovi nečistíme zuby pravidelně, je krom žvýkacích pochoutek vhodné používat další pasivní metody, jako je například sprej na zuby, přísady do pitné vody s aktivními látkami, různé oleje a olejové pasty, které lze přidávat do krmiv.

cat-1843241_640

Pro kompletní dentální hygienu psů a koček doporučujeme kombinovat produkty značky Bogar, konkrétně jejich koncept dentální hygieny BogaDent pro zdravé zuby Vašich mazlíčků. Všechny produkty firmy Bogar jsou vyvinuty zvěrolékaři, jedná se o Švédskou recepturu a výroba probíhá v Německu. 

bogar-logo-scaled