.

Hmyz jako krmivo

 panther-chameleon-1161340_1280

Nejvhodnějším krmivem pro plazy, obojživelníky a hmyzožravé savce je hmyz. Pojďte si s námi projít jednotlivé druhy, jejich chov a použití. Většinu těchto druhů si u nás samozřejmě můžete objednat. Máme s těmito tvory bohaté zkušenosti, a proto bychom Vám je rádi předali.

Jak živit plazy a ještěrky?   

Jakým hmyzem krmit želvu, sklípkana nebo štíra?   

 

Ke krmení se standardně používají cvrčci, sarančata, švábi, různé druhy červů a octomilky. 

Ještěry, ještěrky a želvy krmíme hmyzem, který velikostně nepřesahuje šířku tlamičky zvířete. Pokud si nejsme jistí, vybereme radši menší druh hmyzu. Masožravým plazům můžeme podávat myši nebo proužky čerstvého masa, je pro ně však lepší, když si mohou svou kořist v teráriu sami ulovit a po té se nasytit. Pokud máme tedy morální problémy s živými savci, doporučujeme krmit je kvalitním hmyzem, který je plný proteinů. Pro ty, kteří mají problémy i s živým hmyzem nabízíme alternativu čerstvého konzervovaného hmyzu od značky Artemia Coral.ergsdr

Krmný hmyz a rostlinnou potravu jednou za čas poprašujeme směsí minerálů a vitamínů. Doplňky však není nutné často používat, pokud krmíte střídavě hmyzem i dobře živenými hlodavci, kteří většinou obsahují všechny potřebné látky a minerály v dostatečném množství. 

Mláďata a drobné plazy krmíme denně, větší druhy dvakrát až třikrát týdně, s velikostí zvířete se interval prodlužuje až na několik týdnů (zejména u hada). Za běžných okolností můžeme i od malých plazů odjet na víkend, od větších i na týden či déle. Je však nutné jim zajistit dostatek vody.

Jedny z nejméně náročných druhů k chovu jsou sklípkani a štíři.
Nejmenším pavoukům o velikosti špendlíkové hlavičky postačí jako potrava malí mouční červi. Čím více rostou, tím je lepší podávat větší a větší červy. Dospělý sklípkan žere cvrčky, sarančata nebo šváby. Velké samice si rády dají i myší holata.

Oba druhy podobným způsobem
začínají trávit potravu mimo tělo a svou kořist následně vysávají. Nestravitelné zbytky zůstávají v teráriu v podobě scvrklých kuliček. Tyto zbytky musíme pravidelně pinzetou odstraňovat, jinak začnou rychle plesnivět.

Krmit postačí jednou za dva týdny, ale klidně i jednou za měsíc. Když má sklípkan hlad, slídí v noci po teráriu a hledá potravu. Vodu si pavouci berou z potravy, ale je vhodné i občas rosit substrát v teráriu.


macro-3761190_1280

 

Červama krmíme různé druhy ryb, hmyzožravé ptáky a také hlodavce a malé savce, jako například ježky. U těchto druhů se však jedná spíše o doplněk stravy, nebo, chcete-li, pamlsek. 

 

 

Cvrček banánový

Cvrčci jsou snad nejpoužívanější krmivo. Existuje hned několik druhů, cvrček banánový je však nejvhodnější druh pro krmení, jelikož má měkčí tělní skořápku a je tedy lépe přijímán jako potrava. 

Cvrček banánový může dorůst až do 3 cm délky. Cvrčky chováme v dobře větraných plastových nebo ve skleněných boxech. Na na dno můžeme dát písek jako substrát. Teplota v chovné nádobě se pohybuje v rozmezí 25 - 30 stupňů. Jako úkryty jim slouží staré kartony z vajec. 

Vodu jim podáváme skrz obyčejný namočený toaletní papír nebo papírový ubrousek. Cvrček je něco jako šváb, takže sežere všechno. Standardně však cvrčky krmíme pampeliškovými listy, zbytky a slupkami z ovoce a zeleniny, ovesnými vločkami nebo granulemi pro psy a kočky.

Šváb argentinskýgiant-hissing-cockroach-77069_1280

Švábi jsou obdobnou potravou jako cvrčci a také jejich chov je prakticky stejný jako u cvrčků. U švábů ovšem na rozdíl od cvrčků panuje přísná dávka živočišné potravy. Jestli jim nebudeme dávat živočišnou potravu, což je nadrcené rybí krmivo a granule pro psy a kočky, začnou se pak požírat navzájem. Také jim podáváme ovoce, zeleninu, staré pečivo a trávu. Vodu jim podáváme stejným přístupem jako u cvrčků. 
Švábi také narozdíl od cvrčků nevydávají žádné zvuky, nelezou po skle a ještěrům chutnají víc, než cvrčci. Šváb může dorůst až do 4 cm. 

Sarančata 

Sarančata chováme v plastových nebo skleněných nádobách v teple a v suchu. Jako úkryty jim poslouží kartóny od vajec, doporučují se i větvičky nejedovatých stromů a keřů. V kartonových krabicích sarančata neuchovávejte, do druhého dne by se mohla prokousat ven. Proto tyto druhy zasíláme většinou ve dvojkrabici se síťkovaným otvorem pro dostatečný přívod vzduchu.
Sarančata živíme různými travinami, semínky, luštěninami nebo různými druhy ovoce jako je meloun a podobně. Když jsou sarančata kvalitně živeny, slouží jako nejlepší krmivo pro plazy.

Mouční červi 

Moučný červ je larva brouka Potemníka moučného, která je před zakuklením velká až centimetr a půl. Chováme je v plastové nádobě do které nasypeme krmný substrát. Dokrmujeme vlhkou potravou. 

Mouční červi jsou používáni jako zdroj potravy pro plazy, ptáky a hlodavce chované v zajetí, jsou také vhodní pro ježky. Často jsou také poskytováni divokým ptákům během hnízdění, kdy ptáci vychovávají své mladé. Mouční červi mají vysoký obsah proteinů, který z nich dělá obzvláště vítaný zdroj potravy. Jsou též používáni jako rybářská návnada. Stále častěji se objevuje jako potrava pro lidské využití ať už vcelku, nebo ve formě proteinové moučky.

bird-5437276_1280


Zophobas morio

Zophobas (zofobas) je červ, z jehož larvy se vyvine brouk Potemník brazilský. Zophobas potřebuje k životu vyšší teplotu i vyšší vlhkost než moučný červ. Zophobas je mnohem větší červ, může dorůstat až do 5ti centimetrů. Je vhodný pro hmyzožravé dospělce plazů, ale nedoporučuje se je krmit pouze červy. Larvy se zkrmují jen příležitostně, neboť jejich tučné složení při dlouhodobém krmení terarijního zvířete může nadělat paseku v jeho trávicím traktu.

moucni-3985537_1280

Pokud nastane situace, že krmný hmyz není ihned po zakoupení zkrmen, můžeme jej držet v krabičce přímo od prodejce nebo jej přesunout do vhodné plastové nádoby nebo fauna boxu. Výhodou boxu je, že je dobře provzdušněn a riziko zapaření a úhynu hmyzu se tedy snižuje. Musíme však dohlédnout na to, aby nebyl krmný hmyz moc malý a nedostal se přes větrací otvory.
Krmný hmyz, který nezkrmíme, držíme na teplém a suchém místě. Při chovu cvrčků a sarančat ve fauna boxu můžeme položit na dno nádoby nižší vrstvu podestýlky – hrubých hoblin. Krmný hmyz pravidelně kontrolujeme, uhynulé kusy z chovné nádoby vždy odstraníme..

V případě, že všechen krmný hmyz nepodáme zvířeti ihned, musíme zabezpečit krmnému hmyzu dostatek potravy, jinak dochází k vysokým úhynům. Jako potravu můžeme krmnému hmyzu nabídnout listovou zeleninu, tenký plátek okurky, mrkvovou nať nebo ovesné vločky. Při krmení čerstvou zeleninou podáváme pouze malé množství, aby se krabička nebo nádoba, kde hmyz držíme, nezapařila.

Živé krmení pro svého terarijního miláčka můžete vybírat ZDE. 

Věříme, že Vám tento článek posloužil jako stručný rychlý návod k tomu, jak přechovávat krmný hmyz a jak hmyzem krmit svého terarijního mazlíčka. V případě jakýchkoli dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme s čímkoli, co se týká chovu nejen terarijních zvířat. 

 

Autor: Miriam Vaňková, tým Habeo.cz